2015. sze 01.

Gyorsolvasás tréning 3.

írta: Szakdoga kurzus
Gyorsolvasás tréning 3.

gyorsolvasas_t_3.jpg

"Egyoldalnyi jól megemésztett szöveg többet ér, mint egy sebtében átfutott kötet."
(Macaulay)

Macaulay korában még ráérősebb volt az élet ritmusa. Kevesebb olvasnivaló akadt, és több idő jutott rá. Na meg persze nem volt televízió, internet, okostelefon, stb... :)

Gyorsaság és alaposság

A gyorsabb olvasás és a jobb megértés egyáltalán nem összeférhetetlen egymással. Ha lendü­ letesebb a tempónk, mint amilyet Macaulay korában helyesnek véltek, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy felületesebbek volnánk. Korántsem jelenti azt. Mi gyorsabban és egyúttal hatékonyabban akarunk olvasni. Még maga Macaulay sem vonhatná kétségbe, hogy két elolvasott és megemésztett oldal többet ér, mint ha ugyanannyi idő alatt csak egyetlen oldalnyit olvasunk el és emésztünk meg.

A téma megértése

Kétségtelen, hogy ha a szöveg tartalma érdekel bennünket, akkor jobban tudjuk gyorsan olvasni. Ha valakinek nehézségei támadnak a gyorsolvasással birtokba vett szöveg megértésében, jobban jár, ha egy-egy oldalt többször elolvas gyorsan, mintsem ha egyszer és lassan! A lassú olvasás ugyanis nem okvetlenül eredményez jobb megértést. 

A tanulásnak az olvasás a leggyakoribb, de nem feltétlenül a leghatékonyabb módja. Sokkal jobb hatásfokot érhetünk el, ha önvizsgával kombináljuk. Például becsukjuk a könyvet, és kikérdezzük magunktól, hogy mit olvastunk. Esetleg megvitatjuk a témát valakivel (pl. csoporttársunkkal, lakótársunkkal, stb.), aki szintén olvasta azt a könyvet. Netán képzelt vitába szállunk a könyv írójával.

Az átfogóképesség növelése

A gyorsolvasás egyik alappillére az, hogy megnöveljük azt a szövegmennyiséget, amelyet a tekintetünkkel egyszerre át tudunk fogni. Egy átlagos felnőtt egyszerre 1,06 szót fog át a tekintetével. Vagyis gyakorlatilag minden egyes szónál megállunk, hogy szemügyre vegyük. Az átlagember tehát azért olvas lassan, mert szavanként halad. 

A gyorsolvasás során több szót látunk egyidejűleg. Nem állunk meg minden szónál, hanem egyetlen pillantással átlátunk egy egész kifejezést, vagy akár egy teljes mondatot. Célunk, hogy eljussunk a szemmozdulatonkénti négy-öt szavas mennyiségig, mert az már jelentősen feljavítja az olvasási tempónkat. 

Az emberi szem minden további nélkül át tud fogni akár ötszavas kifejezéseket is. A gyakorlott olvasó soha nem olvas el minden szót. Ha nem túlzottan szakmai a szöveg jellege, a szavaknak akár a felét is kihagyhatjuk. A hatékonyság kulcsa abban rejlik, hogy képesek legyünk lendületes előrehaladás közben is felfogni mindegyik bekezdés értelmét.

Hogy tényleg megértsük a szöveget rohanás közben is, az mind­ össze tapasztalat és gyakorlás kérdése.     Vegyük példának egy mondatot: A gyakorlott olvasó soha nem olvas el minden szót.
    Ha kihagyjuk a soha nem kifejezést, elsikkad a lényeg.
    Viszont négy másik szó kihagyása semmiféle problémát sem okoz: Gyakorlott olvasó soha minden szót.

Az olvasás gyors tempója tehát szoros összefüggésben áll az intelligenciánk felpörgetésével. Ráirányít a dolgok értelmének megragadására.

 www.szakdoga-kurzus.hu

Gyorsaság és/vagy alaposság?Hogyan lehet növelni az átfogóképességet?

Posted by Szakdoga Kurzus on 2015. szeptember 1.
Szólj hozzá

szakdolgozat szakirodalom szakdolgozatírás Gyorsolvasás tréning szakdolgozat írás