2016. aug 29.

Hogyan keressünk hatékonyan különböző online adatbázisokban?

írta: Szakdoga kurzus
Hogyan keressünk hatékonyan különböző online adatbázisokban?

Íme néhány hasznos tipp!

uj_billentyuzet.jpg

Összetett keresésnek nevezzük, ha a keresőszavakat logikai műveletekkel kapcsoljuk össze vagy ha szűkítő előtagokat írunk a keresőszavak elé, valamint ezek kombinációit.

Logikai kifejezések (AND, OR , NOT) 

Az OK.hu kereső támogatja a logikai kifejezések használatát, tehát nemcsak az egyszerű keresésben, hanem az adatmezőkre (url, text, title) szűkített keresőkifejezésekben is, illetve ezek tetszőleges kombinációiban. A logikai kifejezések zárójelezhetők - tetszőleges mélységben. 

Ha a logikai műveleti jelek bármelyike (AND, OR, NOT) idézőjelek között vagy idézőjelek közötti kifejezésben szerepel, ezt a kereső szövegnek értelmezi, és nem logikai operátornak. Így tehát a "dead or alive" nevű együttesre keresés idézőjelek között más eredményt ad mint a dead or alive. Az elsőre csak azokat az oldalakat kapjuk, amelyken előfordul az együttes neve, a másodiknál az összes olyan oldalt, amelyen vagy a dead vagy az alive szó előfordul. 

Az AND, OR és NOT operátorok önálló és egymással kapcsolt használatát az egyszerű keresés súgójában ismertetjük részletesen, példákkal. 

+ jel 

A + jellel ellátott szónak mindenképpen szerepelnie kell a találati oldalon, és így az egyszerű keresésben az AND operátor helyett is használható: kutya AND macska ugyanaz, mint +kutya +macska. A + jelet szóköz nélkül kell az adott szó elé írni, viszont ha két (vagy több) + jellel kapcsolt szót írunk egymás után, közéjük szóközt kell írni. (Ugyanez igaz, ha a + jelet a - jellel kombinálva alkalmazzuk.) A +kutya +macska keresőkifejezésre azokat a weboldalakat kapjuk, amelyeken a két szó mindegyike előfordul. 

- jel 

A - jellel ellátott szó nem fordulhat elő a találatként várt oldalakon (és így az egyszerű keresésben a NOT helyett is használható): kutya -macska azt jelenti, hogy azokat az oldalakat keressük, amelyeken szerepel a kutya szó, de a macska biztos nem. A - jelet szóköz nélkül kell az adott szó elé írni, viszont ha két (vagy több) + vagy - jellel kapcsolt szót írunk egymás után, akkor közéjük szóközt kell írni. 

Fontos tudni, hogy a kereső az egyszerűen szóközzel egymás mellé írt szavakat úgy értelmezi, mintha logikai ÉS-sel (AND-del vagy + jelekkel kapcsoltuk volna őket), hacsak a kifejezésben nem fordul elő logikai operátor is. A kutya macska tehát azonos a +kutya +macska és a kutya +macska kifejezéssel. " " (idézőjelek) Idézőjelek közé tesszük, ha pontos kifejezésre akarunk keresni, például egy címre, idézetre vagy stabil szókapcsolatra. Ha tehát meg akarjuk találni, mely weboldalakon írnak a "Háború és békéről" (a regényről), akkor idézőjelek között írjuk be a címet: "Háború és béke". 

Zárójelek 

Zárójelekkel kapcsolhatunk logikai kifejezéseket. A keresőkifejezésbe tetszőleges számú logikai műveletet beírhatunk, arra azonban ügyelni kell, hogy a logikai műveletek csupán a közvetlen előttük és mögöttük álló egy-egy szót kötik össze egymással, a NOT pedig csak a közvetlenül mögötte álló szó előfordulását tagadja. Zárójelek segítségével lehet összetett kifejezések között logikai kapcsolatot teremteni, a helyes zárójelezésre azonban ügyelni kell. Ha tehát például olyan recepteket keresünk, amelyekben van tojás, liszt és vagy dió, vagy mogyoró, akkor írjuk be, hogy tojás AND liszt AND (dió OR mogyoró). 

Szűkítések - url: title: 

Ezek az előtagok lehetővé teszik, hogy csak a weboldal URL-jében vagy címében, illetve ezek tetszőleges kombinációjával. 

Önállóan is használhatjuk ezeket a szűrőket. Az url:origo keresés például az összes olyan weboldalt adja, amelynek az url-jében előfordul az origo szó (így nem csak a www.origo.hu oldalait, hanem a www.akarmi.hu/origo... url-lel rendelkező oldalakat is). Az url:sport keresés az összes olyan oldalt adja, amelynek az url-jében előfordul a sport szó. 

A title:Csollány keresés azokat az oldalakat adja, amelyek címében fordul elő a Csollány név. 

A szűrőfeltételek összekapcsolásával fogalmazhatunk meg ravaszabb, bonyolult keresőkérdéseket. Például, ha azt keressük, hogy melyek azok az oldalak vagy az Origo-ban vagy a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján, amelyek a címükben tartalmazzák olimpiai bajnokunk nevét, akkor az alábbi keresőkifejezést kell beírni: (url:origo.hu AND title:Csollány) OR (url:mob.hu AND title:Csollány). (Az ehhez hasonló keresőkérdések beírását persze csak a legelszántabb keresőknek ajánljuk!) A részletes keresés oldal "Szűkítés" címszava alatt is használhatjuk ezeket a szűrőfeltételeket. 

Forrás: http://www.ok.hu/pages/helphogyan6.html

 

Szólj hozzá

szakdolgozat forrás szakirodalom szakdolgozatírás szakdolgozat írás