2019. okt 17.

Netnográfia, mint új kutatási trend

írta: Szakdoga kurzus
Netnográfia, mint új kutatási trend

netnografia.jpg

A netnográfia olyan kvalitatív kutatási módszer, amely adaptálja az etnográfiai kutatási technikákat az online közösségek kultúrájának vizsgálatához (Kozinets, 2002). Hogy mit is jelent ez pontosan? A kutatásod során az információk forrását a nyilvánosan elérhető online kommunikációs csatornák adják (pl. Facebook, blog, stb.). Általában a netnográfiával végzet kutatások fő célja az online fogyasztói csoportok gondolkodásmódjának és döntési mechanizmusának megértése, ugyanakkor irányulhat más online tevékenységek feltérképezésére is, mint például az online jelenlévők aktivitásának gyakorisága, bejegyzések minőségének vizsgálata, stb.

Kulturális entrée

Hasonlóan a többi kutatási módszerhez, ez esetben is az első lépés a kutatási kérdés meghatározása. Ezt követően az elemzésbe bevonni kívánt online kommunikációs formákat kell meghatározni, melyek lehetnek: fórumok, blogok, azonnali üzenetküldők, ismeretségi hálózatok, közösségi oldalak, e-mail listák és játék felületek. Ezek rögzítése után jöhet a részvétel szintjének meghatározása, azaz, hogy megfigyelő, résztvevő vagy autonetnográf (saját magát figyeli meg pl. blogbejegyzései által) szeretnél lennél a vizsgálat során.

Adatgyűjtés és elemzés

A kulturális entrée meghatározása után jöhet az adatok gyűjtése és elemzése, ami a források beazonosításával kezdődik. Ki kell választani az elemezni kívánt releváns tartalmakat, be kell azonosítani az online közösségi szerepeket, végül fel kell dolgozni a tartalmakat a választott kvalitatív tartalomelemzési módszerrel.

Gyakorlatilag, egy egyszerűen használható, hatékony kutatási módszerről van szó, melyet otthonról is könnyedén el lehet végezni. Az adatokhoz könnyen és gyorsan hozzá lehet jutni, viszont nagyon fontos, hogy a kutatási kérdést a vizsgálat elején jól határozd meg, mivel az egész kutatói munka - majd az egész szakdolgozat - erre a kérdésre épül fel.

 

Szólj hozzá

kutatás szakdolgozat szakdolgozatírás szakdolgozat írás